Warszawa kulinarna
Podobnie jak cała Warszawa, lokalna scena kulinarna jest niezwykle dynamiczna i urozmaicona. Szefowie kuchni wdrażają odważne pomysły kulinarne, które zaskakują oryginalnością i wyznaczają nowe trendy. Przeżyj wyjątkowe chwile, odkrywając smak wspaniałych potraw. Warszawska gastronomia doceniona została przez zagraniczne media, takie jak Forbes czy blog Happy Cow Vegan Guide, który umieścił polską stolicę w czołówce miast przyjaznych weganom. W Warszawie zdecydowanie króluje różnorodność – skosztujesz tu potraw z całego świata lub możesz je sam przygotować wykorzystując warszawskie przepisy kulinarne.
INFORMACJE NA TEMAT UMOŻLIWIENIA FUNKCJONOWANIA OGRÓDKÓW GASTRONOMICZNYCH
Wnioski na dzierżawę terenu pod ogródek gastronomiczny należy złożyć do zarządcy terenu, na którym ogródek ma się znajdować.
Informacje, wraz z drukami wniosków, są dostępne na stronach internetowych zarządców:
1. Zarząd Dróg Miejskich – teren w pasie drogowym: https://zdm.waw.pl/sprawy/zezwolenia-i-identyfikatory/handel-i-gastronomia/
2. Dla terenów usytuowanych w Śródmieściu, często będzie to Zarząd Terenów Publicznych:
a) Lokalizacje w pasie drogowym: https://www.ztp.waw.pl/strona-74-ogrodki_gastronomiczne_teren.html
b) Lokalizacje poza pasem drogowym: https://www.ztp.waw.pl/strona-75-ogrodki_gastronomiczne_teren.html
3. Dla terenów zarządzanych przez dzielnice, często są to Zakłady Gospodarowania Nieruchomościami. Dzierżawa terenu pod ogródki gastronomiczne odbywa się zgodnie z ustawą z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami oraz zarządzeniem Prezydenta m.st. Warszawy nr 811/2017 z dnia 5 sierpnia 2017 r. Dokumenty i informacje dotyczące dzierżawy terenu na tych zasadach są dostępne np. na stronie ZGN Śródmieście http://www.zgn.waw.pl/index.php?s=66&p=5
W przypadku planowanej sprzedaży i podawania napojów alkoholowych w ogródku gastronomicznym:
1. Nie jest wymagane zezwolenie, jeśli ogródek jest prowadzony przy lokalu gastronomicznym przez tego samego przedsiębiorcę, który posiada w lokalu zezwolenie,
2. Jest konieczne uzyskanie zezwolenia, jeśli ogródek będzie funkcjonował samodzielnie jako oddzielne miejsce prowadzenia działalności gastronomicznej, w której ma być prowadzona sprzedaż i podawanie napojów alkoholowych.
Restauracja Belvedere
ul. Agrykoli 1
rezerwacja@belvedere.pl

Kieliszki na Hożej
ul. Hoża 41
info@kieliszkinahozej.pl
Opasły Tom
ul. Wierzbowa 9
opasly@kregliccy.pl

Forteca
ul. Zakroczymska 12
forteca@kregliccy.pl

Le Braci Cucina
ul. Górnośląska 24
rezerwacje@brasseriewarszawska.pl
Chianti – Italian Restaurant
ul. Foksal 17
chianti@kregliccy.pl

Hard Rock Cafe Warsaw
ul. Złota 50
warsaw@hardrockcafe.pl
Kieliszki na Próżnej
ul. Próżna 12 lok. 34/35
info@kieliszkinaproznej.pl

El Popo – Mexican Restaurant
ul. Senatorska 27
elpopo@kregliccy.pl

Different
Aleje Jerozolimskie 132a
info@restauracjadifferent.pl

Restaurcja Senses
(tymczasowo zawieszona działalność)
ul. Bielańska 12
reception@sensesrestaurant.pl
Klub SPATiF
Al. Ujazdowskie 45
kontakt@klubspatif.pl
Charlotte Boulion
Nowy Świat 6/12
info@bistrocharlotte.com

Charlotte Pl. Zbawiciela
Al. Wyzwolenia 18
info@bistrocharlotte.com

Charlotte – Chleb i wino – piekarnia i bistro w Warszawie
Pl. Grzybowski 2
info@bistrocharlotte.com

Resturacja Akademia
ul. Różana 2
info@restauracjaakademia.pl

Warszawski Uniwersytet Kulinarny
ul. Duchnicka 3, budynek 5
mail.hello@wuk.com.pl
Polish Your Cooking
ul. Długa 50
kontakt@polishyourcooking.com