Warszawa gotowa na nowe otwarcia

Zarówno branża turystyczna, jak i sami turyści i Warszawiacy z niecierpliwością czekali na otwarcie kilku nowych warszawskich obiektów. Pandemia koronawirusa niestety pokrzyżowała te plany i odsunęła je w czasie. Teraz Warszawa jest gotowa.  Długo wyczekiwane obiekty hotelowe,  dające nadzieje na nowy wymiar eventów, a także nowe atrakcje na mapie turystycznej Warszawy wreszcie mogą się otworzyć.

Warszawa znalazła się na 7 miejscu listy najbardziej rozwijających się rynków na świecie stając się nowym ważnym miejscem na mapie Europy Środkowej  i Środkowo-Wschodniej w obszarze biznesu, sztuki, designu i kulinariów oraz alternatywnych kilkudniowych wypadów kulturalnych. Polska z kolei znalazła się ostatnio w centrum zainteresowania globalnej społeczności ze względu na szybkie zamknięcie granic w związku z koronawirusem, co pozwoliło jej stać się jednym z najmniej dotkniętych przez pandemię krajów w Europie. Jak informowaliśmy ostatnio, według amerykańskiego magazynu Forbes, Warszawa znalazła się w rankingu najbezpieczniejszych miejsc w Europie, które możemy odwiedzić tego lata. Równocześnie od 1 lipca Polskie Linie Lotnicze LOT wznowiły regularne międzynarodowe rejsy pasażerskie. Warszawa jest gotowa na przyjęcie pierwszych międzynarodowych turystów, a długo zapowiadane obiekty mogą wreszcie zainaugurować swoją działalność i przygotować do jesiennego sezonu wydarzeń i konferencji. Uchylamy rąbka tajemnicy na temat nowych obiektów hotelowych i miejsc eventowych w Warszawie.

Elektrownia Powiśle

Elektrownia Powiśle została otwarta w maju br. Jest to wyjątkowe miejsce na mapie Warszawy, w którym historia spotyka się z nowoczesnością. Budynek dawnej elektrowni zlokalizowany jest w sercu zielonego Powiśla, które od lat inspiruje całe miasto. Centrum Nauki Kopernik, Biblioteka Uniwersytecka, Muzeum Sztuki Nowoczesnej i bulwary nad Wisłą sprawiają, że to właśnie tu  skupia się kulturalne i rozrywkowe życie stolicy.

W Elektrowni Powiśle na klientów czeka ponad 70 sklepów, 32 koncepty gastronomiczne, w tym kawiarnie, bary i restauracje, jak również innowacyjna przestrzeń Beauty Hall, dedykowana urodzie i pielęgnacji. Wielofunkcyjny projekt Elektrowni Powiśle to także trzy budynki biurowe klasy A, luksusowe apartamenty na wynajem oraz 4-gwiazdkowy hotel butikowy Barceló, którego otwarcie zaplanowane jest na 2021 rok.

Elektrownia Powiśle to doskonałe miejsce na zorganizowanie multimedialnej konferencji, interaktywnego szkolenia, eleganckiego bankietu czy niezapomnianej imprezy okolicznościowej. Połączenie zabytkowych przestrzeni oraz elementów wyposażenia dawnej elektrowni z zupełnie nową architekturą, pozwoliło zachować industrialny charakter miejsca i nadać mu unikalny styl. Dzięki temu udało się zbudować harmonijną przestrzeń, która idealnie nadaje się  do pracy i do relaksu.

Wyjątkowa lokalizacja, bliskość centrum Warszawy oraz wygodny dojazd komunikacją miejską, sprawiają, że do Elektrowni Powiśle można dojechać w szybki i łatwy sposób z każdego punktu miasta. Wielofunkcyjny charakter projektu, łączący szereg funkcji czyni Elektrownię  Powiśle miejscem praktycznie samowystarczalnym, a unikatowa architektura może być inspiracją dla niejednego wydarzenia.

Więcej na: www.elektrowniapowisle.com

Nobu Hotel Warsaw

Nobu Hotel Warsaw otwiera swoje podwoje 3 sierpnia 2020. Będzie to pierwszy hotel grupy Nobu Hospitality w Polsce, a zarazem 12 hotel i 43 restauracja tej luksusowej marki lifestylowej założonej przez Nobu Matsuhisę, Roberta de Niro oraz Meira Tepera na świecie. W hotelu znajdować się będzie 117 eleganckich i przestronnych pokoi, inteligentnie zaprojektowana przestrzeń przeznaczona do organizacji spotkań i eventów, pokaźnych rozmiarów klub fitness oraz kultowa Nobu Restaurant & Café. 

Nobu Hotel Warsaw, pierwszy prawdziwie designerski hotel w mieście, składa się z dwóch skrzydeł – „klasyczne”, znajdujące się w niegdysiejszym Hotelu Rialto w stylu Art Deco, którego początki sięgają lat 20-tych zeszłego stulecia, czyli okresu międzywojennego, oraz „nowoczesne”, będące wynikiem międzykontynentalnej współpracy polskiej firmy architektonicznej Medusa Group oraz kalifornijskiej Studio PCH. Z poszanowaniem historii i niezłomnego ducha miasta, efekt współpracy obu firm opowiada historię dzisiejszej Warszawy – otwartej, nowoczesnej i różnorodnej. Pokoje urządzone zostały w różnych stylach od klasycznego do supernowoczesnego, nawiązującego do dynamicznego rozwoju Polski, co pozwala gościom na wybór takiego, który idealnie odpowiada ich gustom. Jednakże każdy z nich emanuje spokojem z nutą japońskiego designu. Te znajdujące się w nowoczesnym skrzydle wyposażono w okna sięgające od podłogi po sam sufit, dzięki czemu oferują wspaniały widok na panoramę miasta lub okolicę. We wszystkich częściach wspólnych hotelu znajdują się nowoczesne dzieła polskich twórców z Jankilevitsch Collection.

Tak jak w innych hotelach Nobu na całym świecie, w Nobu Hotel Warsaw będzie można znaleźć autorską Nobu Restaurant & Café prowadzoną przez szefa kuchni Yannicka Lohou, który przybędzie do Warszawy wprost z Nobu Hotel Barcelona. Jej otwarcie zaplanowano na 17 lipca 2020. Koncepcja restauracji Nobu oparta jest na nowatorskiej kuchni szefa Nobu odznaczającej się wykorzystaniem produktów wysokiej jakości, jak również wyjątkowymi kolorami i konsystencją – to klasyczna kuchnia japońska stworzona ze składników pochodzących z Ameryki Południowej. Menu składać się będzie z takich klasyków spod znaku Nobu jak Tatar Toro z Kawiorem czy Wołowina Toban-Yaki, jak również Nobu Now – dań inspirowanych kuchnią polską skomponowanych przez szefa kuchni Yannicka Lohou i tworzonych na bazie świeżych, lokalnych produktów, które z pewnością podniosą poprzeczkę na kulinarnej scenie stolicy. Ze względu na położenie w pobliżu tętniącej życiem Hali Koszyki, hotel znalazł się w centrum dzielnicy, która szybko staje się kulinarnym sercem Warszawy.

Zajmująca 438 m² elastyczna powierzchnia eventowa hotelu, znajdująca się na jego pierwszym piętrze, oferuje stylowe wnętrza do organizacji dużych konferencji oraz spotkań. Może ona zostać podzielona na dwa w pełni autonomiczne pomieszczenia oddzielone ruchomą, dźwiękoszczelną ścianą – pokój Sakura o powierzchni 266 m² oraz Hikari zajmujący 171 m². Ściany zbudowane z kruszonego szkła przepuszczają dużą ilość naturalnego światła, a oddzielne lobby z tarasem zapewnia pełną prywatność. Na tym samym piętrze zlokalizowane są również dodatkowe pomieszczenia do organizacji spotkań – wszystkie wyposażone w najnowocześniejsze udogodnienia. Można z nich korzystać w połączeniu z pełnym wachlarzem usług do wyboru, takich jak planowanie, catering oraz usługi i technologie dla biznesu, w tym Wi-Fi oraz sprzęt audiowizualny.

Zdowie i bezpieczeństwo gości oraz pracowników jest dla Nobu Hotel Warsaw priorytetem. Hotelowy design wyróżnia się luksusem i prostotą, jak również pozwala na otwarcie hotelu w okresie po szczycie pandemii dzięki starannie opracowanym zasadom pobytu, w tym zasadom korzystania z części restauracyjnej. Bezpieczeństwo i higiena będą najważniejsze. Pracownicy hotelu będą wykonywali swoją pracę w sposób, który pozwoli na zminimalizowanie kontaktu pomiędzy obsługą  i gośćmi, zarówno w samym hotelu, jak i restauracji. Środki zapobiegawcze, które przedsięwziął hotel  to m. in. zdalne meldowanie ograniczające bezpośrednią interakcję i skracające czas oczekiwania, dostęp do prywatnych wind, opcja spożywania w pokojach posiłków dostarczanych przez obsługę pod drzwi, jak również wprowadzenie limitu osób korzystających z restauracji oraz kawiarni, co pozwoli na zachowanie bezpiecznych odległości pomiędzy gośćmi hotelowymi. Pokoje oraz części wspólne będą dezynfekowane po wymeldowaniu za pomocą światła UV, a goście będą mieli dostęp do jednorazowych rękawiczek oraz środków dezynfekujących rozmieszczonych na terenie hotelu. Każdy pracownik będzie nosił maskę i rękawiczki – będą one również dostępne dla gości. Wychodząc naprzeciw wciąż zmieniającej się sytuacji na świecie, polityka rezerwacji i rezygnacji z pobytu w hotelu będzie elastyczna, pozbawiona ryzyka oraz pozwalająca gościom na dokonywanie rezerwacji bez jakichkolwiek obaw.

Stawki za jedną noc w opcji B&B w Nobu Hotel Warsaw rozpoczynają się od €199 za pokój.

Więcej na: www.nobuhotels.com/warsaw

Crowne Plaza® Warsaw i Holiday Inn Express® Warsaw – The HUB

W centrum Warszawy, w dynamicznie rozwijającej się dzielnicy biznesowej przy Rondzie Daszyńskiego, powstaje dwumarkowy obiekt hotelowy. Crowne Plaza® Warsaw – The HUB oraz Holiday Inn Express® Warsaw – The HUB należą do jednej z największych sieci hotelowych na świecie – IHG® (InterContinental Hotels Group). Otwarcie obu obiektów zaplanowane jest na listopad 2020 roku.

Hotel Crowne Plaza® Warsaw – The HUB, pierwszy hotel tej marki w Polsce, zaoferuje nowoczesną, inną niż wszystkie, przestrzeń konferencyjną. Znajdzie się w niej 31 funkcjonalnych sal, od kameralnych boardroomów do przestronnej sali balowej, zaprojektowanych tak, aby otoczenie zapewniło komfort pracy, zachęcało do działania i pobudzało kreatywność, a jednocześnie umożliwiało spędzanie czasu wolnego. Plaza Workspace to przestrzeń stworzona dla nowoczesnych podróżujących i gości biznesowych, którzy poszukują nowych możliwości, a wyjazd służbowy ma być dla nich inspirującą przerwą od codziennej rutyny. Styl obsługi „Dare To Connect” jest oparty na wartościach takich jak: empatia, współpraca czy elastyczność, zachęca do ciepłych i naturalnych interakcji między personelem a gośćmi.

Miłośnicy dobrego jedzenia również znajdą coś dla siebie. W nowym hotelu powstaną dwa bary i restauracja. Szefem Kuchni został w kwietniu Paweł Suchenek, związany z gastronomią od ponad dwudziestu lat. Doświadczenie zdobywał w luksusowych hotelach w Szwajcarii, Belgii, Wielkiej Brytanii i Armenii, swoje umiejętności szlifował również w pałacu emira w egzotycznym Katarze. Signature Bar w lobby hotelu zaoferuje energetyczne śniadania, zdrowe i wzmacniające przekąski i koktajle oraz wyborne kolacje. Całodzienne menu składa się z modnych produktów najlepszej jakości, których bogate wartości odżywcze pomogą z entuzjazmem zabrać się do pracy lub zregenerować po długim dniu. Nova Wola to restauracja z autentyczną polską kuchnią, bazująca na najwyższej jakości składnikach pochodzących od lokalnych dostawców. Menu oparte na organicznych i świeżych surowcach oraz warzywach z ekologicznych upraw będzie się zmieniać wraz z porami roku. Nova Wola będzie doskonałym miejscem na lunche biznesowe, niedzielne brunche rodzinne czy niezobowiązujące kolacje z przyjaciółmi i najbliższymi lub wieczorne imprezy firmowe. Na najwyższym, 21 piętrze, z tarasem zewnętrznym i urzekającym widokiem na centrum Warszawy i światowej klasy barmanami, The Roof bar to doświadczenie miejskiej przestrzeni i najlepszy punkt na spotkania z przyjaciółmi, drinka przy muzyce na żywo czy imprezy firmowe.

Holiday Inn Express® to znana w Polsce marka stworzona dla podróżujących, którzy cenią sobie prostę i wygodne miejsce do odpoczynku i pracy. Dzięki odpowiedniej organizacji przestrzeni w lobby i pokojach gościnnych wszyscy odwiedzający dostają to, co jest dla nich naprawdę ważne. Hotel zapewnia szybkie zameldowanie, śniadanie EXPRESS Start™ Breakfast zawsze w cenie pobytu, bezpłatne Wi-Fi w całym hotelu, wygodne łóżka z wyborem poduszek i dogodnie umiejscowionymi gniazdkami do ładowania USB.

Kompleks The Warsaw HUB to inwestycja firmy Ghelamco Poland, unikalne połączenie przestrzeni biurowych i handlowych, centrum konferencyjnego oraz dwóch hoteli, z przyjazną komunikacją, jaką zapewni bezpośrednie połączenie budynku tunelem ze stacją metra.

Hotele zaoferują w sumie 430 komfortowych pokoi, centrum konferencyjne o powierzchni ponad 1400 metrów kwadratowych oraz ciekawą ofertę gastronomiczną.

Więcej na: www.warsawhubhotels.com.