Warszawskie kulinaria we włoskich mediach
Włoskie media przyjęły wyjątkowo ciepło współorganizowane przez WOT w Rzymie 7 marca warsztaty kulinarne, prowadzone przez szefa kuchni restauracji Opasły Tom Sebastiana Maliszewskiego. Wydarzenie miało miejsce w centrum edukacyjnym Eataly i było wyjątkowym spotkaniem reprezentantów włoskich mediów z odważną i innowacyjną kuchnią Warszawy, ukazaną w najlepszej odsłonie poprzez tradycyjne dania z nowoczesnym twistem. Uczestnicy mieli okazję spróbować swoich sił w roli kucharzy pod okiem naszych kulinarnych ekspertów, wynosząc z warsztatów niepowtarzalne doznania smakowe i dogłębną wiedzę, dotyczącą warszawskiej sceny gastronomicznej.
Obszerną relację z wydarzenia opublikował Il Messaggero, najbardziej znany rzymski dziennik. Artykuły ukazały się również na łamach czołowych włoskich portali dedykowanych turystyce oraz tematyce lifestylowej. Opisują szczegółowo kulinarną historię rodziny Kręglickich oraz kulisy powstania restauracji Opasły Tom, przedstawiając podstawowe zasady, która przyświecają jej kreatorom: lokalność produktu, sezonowość i łączenie tradycji z nowoczesnością.
Publikacje podkreślają ewolucję, jaką w ostatnich latach przeszły warszawskie kulinaria, których droga nierozerwalnie wiąże się z burzliwą historią stolicy oraz wpływami innych kultur. Warszawa określana jest jako „nowoczesny i innowacyjny kierunek, który właśnie poprzez gastronomię opowiada swoją historię. Głębokie wpływy licznych grup etnicznych, zamieszkujących ją na przestrzeni wieków oraz dziedzictwo wiedzy i smaków, czynią dziś Warszawę naprawdę zaskakującą destynacją”.
Dużo uwagi poświęcono również ciekawostkom związanym z kulinarną ofertą stolicy: różnorodności i klasie warszawskich restauracji, cyklicznym eventom kulinarnym oraz turystycznym „must see”- Muzeum Polskiej Wódki. Warszawa została opisana jako miejsce przyjazne dla wegan i wegetarian, oferujące bogactwo smaków dla każdego gustu.
Jesteśmy przekonani, że zainteresowanie mediów warsztatami to tylko początek naszej współpracy. Liczymy na kontynuację spotkań w Warszawie z zaangażowaniem członków Warszawskiej Organizacji Turystycznej.