U Wieniawy

„U Wieniawy” to restauracja, w której ceni się nowoczesne standardy, a kocha najcenniejsze tradycje. Jej twórcy czerpią inspiracje z najlepszego okresu polskiej sztuki kulinarnej i gastronomicznej – międzywojnia.

„U Wieniawy” to jedyna w Polsce restauracja tak mocno inspirowana gościnnością, klimatem i lokalami przedwojennej Warszawy. Miejsce przyjazne i niestandardowe, adresowane do miłośników ciekawych połączeń kulinarnych, którego patronem jest generał Bolesław Wieniawa-Długoszowski. Restauracja jest położona w historycznym centrum stolicy, skąd nasz patron miałby równie blisko do każdego ze swych ulubionych miejsc przedwojennego miasta – „Ziemiańskiej”, „Adrii”, „Wróbla”, „Simona i Steckiego”, „Astorii”, „Bukieta” i wielu innych lokali tamtej epoki. 

Za menu „U Wieniawy” odpowiada Krzysztof Kowalski, który wcześniej piastował stanowisko szefa kuchni w Kancelarii Prezydenta RP.

W karcie restauracji znajdziemy mnóstwo wykwintnych propozycji nawiązujących do międzywojnia, ale też nie brakuje dań, które uchodzą za bardziej pospolite, takich jak śledź w oleju lnianym, kotlety mielone, cynaderki cielęce, tatar z polędwicy wołowej, czy rumsztyk wołowy ze smażoną cebulą, ziemniakami i salsą z kiszonego ogórka.

Restauracja oferuje też szeroką selekcję napojów z procentami.